לפני שאסביר מבחינה משפטית מה המעמד המשפטי של ידועים בציבור, אספר לכם על מקרה משפטי שבו טיפלתי, אשר הבהיר לי שמדובר בנושא חשוב שחייבים לדעת את השלכותיו, כדי למנוע חוסר וודאות.
כשהייתי מתמחה, השתתפתי בדיון שהתנהל בבית המשפט העליון, שעסק בסוגיה, האם הצדדים היו ידועים בציבור, וזאת לאחר 12 שנים של משפטים וערעורים בבתי המשפט השונים.
המדובר באדם ערירי שלא היו לו ילדים, שניהל מערכת יחסים חברית בלבד עם אישה, שהיתה מגיעה לביתו פעם בשבוע ביום שישי, כדי להכין לו אוכל ולנקות לו את הבית.
מאחר והמדובר באדם ערירי, משפחתה של האישה אימצה את האדון למשפחתה. זה התבטא בחגיגת חגים יחד, הגעה לאירועים משפחתיים יחד וכו'.
יש לציין שלא היה בין השניים יחסים אינטימיים ו/או קשר רומנטי, המדובר באישה שאימצה גבר למשפחתה, לאור העובדה כי היה לבד.
כאשר נפטר האיש, טענה האישה כי היתה ידועה בציבור ולכן מגיע לה חלק מהירושה שלו. האיש השאיר אחריו רכוש רב. לאחר תקופה קצרה גם האישה נפטרה, ומי שניהל את המשפט היו יורשי הצדדים.
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי אכן התקיימה בין השניים מערכת של ידועים בציבור ולכן מגיע לאישה מחצית מרכושו. משפחתו של האיש ערערו למחוזי שקבע שלא מגיע לה דבר.
משפחתה של האישה לא נכנעה והגישה בקשה לבית המשפט העליון, שקבע בסופו של דבר כי האישה הצליחה להוכיח כי היתה ידועה בציבור ולכן קבע כי מגיע לה 40% מרכושו של האיש.
מזכירה לכם, הם לא היו זוג, הם לא קיימו בית משותף אבל לשופטי העליון הספיק כמה תמונות של אירועים וחגים כדי לקבוע כי היו ידועים בציבור.
וכעת קצת הגדרות
ידועים בציבור הם זוגות שמבחירה ו/או כאילוץ בדין (למשל כהן וגרושה שאינם יכולים להינשא מבחינה הלכתית) אינם נשואים כדת וכדין, והחליטו לקיים זוגיות ומשק בית משותף. בשנים האחרונות בעקבות פסיקה של בתי המשפט השונים, גם ההגדרה הנ"ל הורחבה, וכיום גם זוגות מסוגים שונים כגון: חד מיניים מחילים עליהם את ההגדרה.
להבדיל מזוג נשוי, הפירוד הפיזי והפסקת המגורים מפסיקה את תקופת היותם ידועים בציבור.
המדובר בסטטוס הטעון הוכחה לצורך קבלת הזכויות השוות לבני זוג נשואים.
מהם הזכויות להם זכאים הידועים בציבור
ידועים בציבור זכאים לקבל זכויות לאחר הוכחה כי שני התנאים להלן מתקיימים: מנהלים מערכת זוגית ומנהלים משק בית משותף. להלן דוגמא למספר זכויות להם זכאים הידועים בציבור: זכויות מהמוסד לביטוח לאומי, ירושה, מזונות שיקומיים וכו'. כיום, יותר ויותר גופים מכירים בזכויותיהם של הידועים בציבור ומתייחסים למעמדם כבני זוג לכל דבר ועניין.
כיום מערכות יחסים בין בני זוג מכל סוג לרבות חד-מיניים מקימים הסכמה והתחייבות לקיום מערכת משותפת שיוצרים הסכם ועילה לקבלת הזכויות שפורטו לעיל.
הסכם ממון ו/או הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור
כדי לקבל וודאות משפטית באשר למערכת היחסים בין בני הזוג, מומלץ לערוך הסכם ממון ו/או הסכם לחיים משותפים, המאגד בתוכו את כל התנאים להם מייחלים בני הזוג כגון: חלוקת רכוש , הפרדה רכושית מלאה, מזונות שיקומיים הסכום והתקופה ו/או מענק הסתגלות לתקופה קצובה, תנאי המגורים ועזיבתם בעת פרידה, תנאים לעניין הקטינים בעת פרידה, תנאים לעניין פטירתו חס וחלילה של אחד מהצדדים וכו'…
אני ממליצה לאשר הסכם זה בבית המשפט לענייני משפחה, כדי לתת לו גושפנקא של פסק-דין ובכך למסגר את המערכת היחסים והפרידה בין בני הזוג.
קל יותר לנהל מערכת יחסים, כאשר הכל ידוע ומוסכם מראש, זה מייתר ויכוחים וחוסר וודאות.
הסכם טוב המאגד בתוכו את רצון הצדדים, מונע הרבה מריבות ואי הסכמות בין בני הזוג בעתיד.
אני לא ממליצה להקל ראש בדבר, כי מדובר בנושא משפטי שאין בו וודאות או כללים ברורים ולכן עדיף להגדיר מראש את מערכת היחסים כדי למנוע את המלחמות של המחר.
ודבר נוסף לסיום, אני ממליצה שכל בן זוג יכתוב צוואה כדי לקבע הרמטית את רצונו, בסנכרון מלא עם הסכם הממון /או הסכם לחיים משותפים, שהרי רצון המת הוא מעל לכל.
ועל כך ארחיב במאמר נוסף בנושא צוואה.