יישוב סכסוך – מה פשר ההליך

עד לשנת 2017 כל בן זוג שרצה לפתוח תיק גירושין, היה פונה ישירות לבית המשפט ומגיש תביעות.
מצב זה גרם לעומס כבד מאוד על בתי המשפט ויחד עם זאת, גרם לתופעה של הגשת תביעות סרק ו/או תביעות מנופחות וכל זאת כדי להגיע ליעד הנכסף, גירושין ולא משנה מה המחיר.
בחלק ניכר מהתיקים הבינו בתי המשפט כי תביעות רבות מתייתרות כאשר בני הזוג מדברים ביניהם ומסדירים את יחסיהם, ומכך נולד הרעיון של הליכה לגישור ו/או מערך תקשורתי בין בני הזוג, טרם הגעה לבית המשפט.
ואכן, בחודש יולי 2016, נכנס לתוקפו החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) תשע"ה 2014, או בשפה פשוטה "חוק גישור חובה".
החוק מסדיר את כל ההליכים הקשורים לגירושין לרבות מזונות, חלוקת רכוש, משמורת והסדרי ראיה, אבהות, אפוטרופסות וכו'.
מטרת החוק היא למנוע ו/או למזער את פנית הצדדים להליכים משפטיים מורכבים ארוכים ויקרים, וזאת באמצעות הליך יישוב הסכסוך בדרך של גישור ודרכי שלום.
הניסיון לגשר על הפערים בין הצדדים הוא לצורך הגעה להסכם הוגן ומושכל לטובת הילדים והצדדים.

וכעת הלכה למעשה:
ברגע שנפתח הליך יישוב הסכסוך ע"י מי מהצדדים, בתוך 10 ימים מיום קיום פגישת הגישור הראשונה ביחידת הסיוע , על הצדדים להודיע האם הם מעוניינים להמשיך בהליך הגישור. בכל תקופת ניסיון הגישור וכן 15 יום לאחר סיום תקופת העיכוב, לא ניתן להגיש תביעות לבית המשפט למעט הגשת סעדים דחופים לצורך שמירת הקיים ו/או מחייה ו/או הסדרי ראיה והוצאות הקטינים. חשוב לציין כי הצד שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך, נהנה מהזכות להגיש תביעה לערכאה בה יחפוץ ורק אם הליך היישוב סכסוך לא צלח בין הצדדים

מהי יחידת הסיוע:
המדובר ביחידה המשתייכת לשירותי הרווחה. ביחידת הסיוע ישנם עובדים סוציאליים, פסיכולוגיים ומומחים שונים, בעלי הכשרה במשפחות הנמצאים בהליך גירושין.
חשוב להוסיף, כי הטיפול ביחידת הסיוע אינה כרוכה בתשלום. אבל במעמד הגשת הבקשה ופתיחת תיק ליישוב סכסוך בבית המשפט, יש לשלם אגרה של 100 ₪.
משבר הגירושין הוא משבר בלתי צפוי המערער את החזקים מבנינו, זו תקופה סוערת, מלאה באמוציות. כאשר יש חוק שמאלץ את הצדדים לשים את המחלוקות והרגשות בצד ולפעול יחדיו למען הניסיון להגיע להסכם למרות הכל, זה מהלך נכון וניסיון מבורך.
אז קדימה, שימו את האגו בצד ותאמצו תקשורת בריאה במקום מלחמות מיותרות. הידברות בין הצדדים חשובה לילדים שלנו, שנקלעו למצב בעל-כורחם.
כאשר הצדדים מגיעים להסכם, המדובר בהסכם הוגן המקובל על שני הצדדים שיכולים הם לחיות עימו בשלום, ולא פס"ד שנכפה עליהם ע"י בית המשפט כאשר אינם מסוגלים להגיע להבנות.
ותזכרו, גם אחרי הגירושין יש חיים, תשמרו על מערכת יחסים בריאה ונורמאלית למענכם ולמען הילדים שלכם.

אודות גלית הר זהב

גלית הר-זהב – עורכת דין המתמחה בתחומים מגוונים הקשורים למשפט האזרחי-מסחרי, לרבות דיני המשפחה ודיני העבודה
לעו"ד הר-זהב תואר שני במנהל עסקים למנהלים, ידע חשבונאי עשיר וניסיון של למעלה מ- 20 שנה בתחומי הנהלת החשבונות, חשבות השכר והמיסים.