כעורכת דין המתמחה בדיני המשפחה, אני מבינה יותר ויותר, כמה חשוב להסדיר את היחסים בהסכם שיכלול את רצונם של הצדדים, כאשר הוא נעשה כשבני הזוג מאושרים ומעוניינים לעגן את יחסיהם בצורה מושכלת נטולת אגו ואמוציות.
אין ספק שהסכם הוא פתרון מעולה גם לזוגות שמתחילים פרק ב', לאור העובדה כי הם נכנסים לתהליך עם נכסים מפרק א', וכמובן יש ילדים שדואגים להוריהם וגם לירושה שלהם.
אני מאוד ממליצה, גם לזוגות שאינם נשואים, שלימים יהפכו להיות ידועים בציבור, שהחליטו לגור ביחד ללא נישואין, לעגן את רצונותיהם למקרה שייפרדו דרכם או במקרים שייוולדו להם ילדים שיש להגן עליהם.
חוסר וודאות היא "מחלה" קשה, והסכם ממון ו/או הסכם לחיים משותפים היא התרופה.
מטרת המאמר היא לעשות סדר בכל מה שקשור לסוגי הסכמים והחשיבות שלהם כיום.
הסכם ממון הוא ההסכם המוכר והנפוץ ביותר ומוסדר בחוק באופן מפורש, כאשר המטרה העיקרית שלו היא לקבוע הסדרים ממוניים/כלכליים של בני הזוג, בעת פקיעת הנישואין ו/או היחסים. הסכם יחסי ממון הוא הסכם המשקף את כוונתם של הצדדים לעניין חלוקת הרכוש ו/או הפרדת רכושית מלאה בין הצדדים, הכל בהתאם למקרה גופו. יש חשיבות עצומה להגשת ההסכם לבית המשפט, לצורך קבלת תוקף של פס"ד, כדי לקבע את מעמד הצדדים באופן חלוט.
זוגות שאינם נשואים כגון: ידועים בציבור ו/או זוגות הנכנסים לפרק ב', זוגות חד מיניים, וזוגות שטרם נישאו, רשאים לערוך הסכם לחיים משותפים שיכול לכלול בתוכו מגוון נושאים בנוסף לנושא הכלכלי של בני הזוג שישקף את כוונתם במהלך החיים המשותפים ובסיומם.
מה רצוי לכלול בהסכם לחיים משותפים:
1. הכרה בזוגיות – יש להצהיר על כוונת הצדדים לעניין קיום משק בית משותף והרצון להקים תא משפחתי.
2. יש לכלול בהסכם את ענייני הרכוש של הצדדים. יש להחליט איזה נכסים יהוו הפרדה רכושית מלאה קרי לא יחולקו בין הצדדים, ואלו נכסים יחולקו ובאיזה אופן. בסעיף הרכושי יש לכלול את כל התנאים הכלכליים הרלוונטים בהתאם למקרה ולהתייחס לכל סיטואציה שבה על הזוג יהיה להחליט בעת פרידה.
חשוב לציין, כי גם מבחינת מיסוי, יש חשיבות עליונה כאשר מדובר בהפרדה רכושית.
המלצה נוספת וחשובה, לאחר קביעת התנאים בהסכם לחיים משותפים רצוי לעגנם בצוואה לצורך סגירה הרמטית של התנאים.
3. ניהול משק משותף – ההסכם יכלול את כל התנאים לעניין ניהול הבית המשותף בהתאם לרצון הצדדים וכוונתם כגון: פתיחת חשבון בנק משותף, תשלומי הבית ועוד.
4. חובות – חשוב מאוד להתייחס לחובות באם קיימים, ולעגנם בהסכם באופן מפורש. יש לדון בחובות קיימים וכן חובות שיצטברו במהלך החיים המשותפים.
5. רכוש משותף – יש לקבוע איזה רכוש יישאר כנכס חיצוני ואינו ייכלל כרכוש המשותף קרי רכוש נפרד ואיזה רכוש ייחשב כרכושם המשותף של בני הזוג לעניין החלוקה.
6. פרידה – חשוב להתייחס לתנאים שיחולו בעת פרידה כגון: מתי יכנס לתוקפו, באיזה דרך יוכר. רצוי לציין באיזה דרך הצדדים מבקשים להסדיר את הפרידה קרי האם הגישור, הסכם, האם לפני הפרידה מתחייבים לגשת לייעוץ זוגי וכו'.
7. מוות חו"ח ו/או מחלה חו"ח של אחד מבני הזוג – חשוב להתייחס לתנאים שיחולו בעת מוות ו/או מחלה חו"ח של אחד מבני הזוג. חשוב להסדיר את היחסים ו/או התנאים שיש להכיל כדי למנוע אי נעימות משפטית מצד היורשים ו/או המשפחות.
8. ילדים משותפים – ככל ולבני הזוג יש ילדים משותפים, יש לקבוע את כל התנאים בעת הפרידה כגון: משמורת, גובה מזונות, הסדרי ראיה וכו', הסכם זה יאושר בבית המשפט לענייני משפחה ויהווה הסכם הצדדים לעניין הנושאים לעיל.
9. הוראות כלליות – זה פרק שבו ירשמו הוראות כלליות המהוות את כוונתם של הצדדים לכל נושא נוסף שברצונם להתייחס לפעול בעת פרידה ו/או במהלך החיים המשותפים.
10. הערה חשובה – בהסכמים בין בני זוג חד מיניים יש לכלול גם התנאים הבאים:
א. כל הילדים שיולדו משני בני הזוג, יחשבו כילדיהם המשותפים של בני-הזוג ללא הבדל מי ילד אותם בפועל מבין בני הזוג.
ב. בכל הילדים המשותפים יתחנכו ויגדלו ע"י שני בני הזוג ויחשבו כאחים לכל דבר ועניין. יש למנוע הפרדה בין הילדים.
ג. כלכלת הילדים המשותפים תהיה במשותף על ידי שני בני הזוג
עריכת הסכם לחיים משותפים יכול למנוע מלחמות וסכסוכים מיותרים בין בני זוג. מטרת ההסכם הוא להרגיע את בני הזוג ובמקרים של פרק ב' גם ובעיקר את היורשים, ולהבטיח שבזמן פרידה לא יצטרכו לפתוח הליכים משפטיים יקרים ומיותרים.