מזונות הלכה למעשה

"ברוך שלא עשני אישה"…….? כשמדובר במזונות זה מקבל משמעות אחרת.

שואלים אותי הרבה לקוחות, בעיקר גברים, מי קבע שאבא הוא זה שצריך לשלם ומי החליט כמה צריך, ועל כך אפרט:

דיני המשפחה ככלל והמזונות בפרט נקבעו בכפוף לדין העברי/ההלכתי שעל פיו פועלים בתי הדין הרבניים גם כיום, וכעת אסביר: אב יהודי חב לבדו במזונות ההכרחיים של ילדיו בגילאי 0-15. המדובר במזונות מינימליים ואחידים שאינם תלויים במצבו הכלכלי של האב ונהוג לכמתם בסכום של 1200-1400 ₪ עבור כל ילד. בנוסף, על האב לשלם את חלקם היחסי של הקטינים בעלויות המדור והחזקת המדור של האם. עלות זו מכומת בדרך כלל בשליש עד מחצית מהעלות שבה נושאת האם.

גם האב וגם האם עשויים להתחייב להוסיף על המזונות ההכרחיים מזונות נוספים מן הצדקה, עד כדי רמת החיים שבה הורגל הילד ו/או הוא ראוי לו. ככל שיוטל חיוב כאמור, הוא יתחלק בין האב לבין האם על פי גובה הכנסותיהם.

ככלל יש לחלק את החיוב בין ההורים באופן יחסי להכנסותיהם הפנויות, תוך שעל האב יוטל חיוב עודף. ההכנסה הפנויה נקבעת תוך הערכת יכולתו הכלכלית הרחבה.

צרכיו של הקטין קרי גובה המזונות ההכרחיים כפופים על להכנסתה של האם כאשר בית המשפט קובע מה יהיה גובהם.

פסיקת המזונות נעשית על דרך של איזון כולל של הכנסת המשפחה מכל המקורות, תוך התחשבות בכלל היכולות מול הצרכים של הילדים.

חשוב להדגיש, כי מזונות בעבור הצרכים הקיומיים הבסיסיים של קטינים בין הגילאים 6-15 הם חובתו של האב בלבד על פי הדין העברי. חיובים נוספים יש ויחולו על שני ההורים עפ"י הכנסתם. אולם כיום, יותר ויותר ביתי המשפט קובעים כי שני ההורים חבים במזונות ילדיהם מדין הצדקה.

כאשר נקבעת המשמורת משותפת, ניתן לדרוש הפחתה של המזונות ההכרחיים לקיזוז של עד 50%, מאחר והאב נושא בהוצאות ההכרחיים של הקטינים בזמן שהם שוהים אצלו. לעניין המדור, יש לחלקו בין ההורים בהתאם לדין הצדקה ותלוי מקרה לעניין השתכרותם של ההורים.

בדר"כ המזונות נקבעים על 1200-1400 ₪ לכל ילד עבור: מזון, ביגוד, ביטוח בריאות חובה וחינוך חובה. בנוסף ישולם מדור ואחזקתו המחושב באחוזים על פי מספר הקטינים. הסכום הנ"ל לא כולל הוצאות חריגות המושטות על ההורים שווה בשווה כגון: הוצאות חינוך, הוצאות רפואיות שאינן כלולות בקופת החולים, העשרה וכו'…

ולסיום אני רוצה לפנות אליך אב יקר – המזונות שאתה משלם, הם עבור הילדים שלך ולא עבור הגרושה שלך. זה מאפשר לה לתת ולדאוג לילדים שיקבלו את כל מה שהם צריכים, כדי לחיות חיים טובים ובריאים.

ואני רוצה לפנות גם אליך אמא יקרה – אין צורך ל"סחוט" את הגרוש, כשהוא ישלם מזונות הגיוניים וריאליים, הוא ייתן מעצמו ומכספו הרבה יותר עבור הילדים שלכם.

תאמינו לי, ילדים בריאים גדלים כאשר ההורים שלהם מאושרים.  

אודות גלית הר זהב

גלית הר-זהב – עורכת דין המתמחה בתחומים מגוונים הקשורים למשפט האזרחי-מסחרי, לרבות דיני המשפחה ודיני העבודה
לעו"ד הר-זהב תואר שני במנהל עסקים למנהלים, ידע חשבונאי עשיר וניסיון של למעלה מ- 20 שנה בתחומי הנהלת החשבונות, חשבות השכר והמיסים.